Srbija
Srbija
Italija
+381 11 227 0 554 Pon - Pet 09:00 - 17:00 Trajka Rajkovića 3 11070 Novi Beograd, Srbija
+39 348 62 68 407

O POTKONSTRUKCIJI TABAŠ

Potkonstrukcija TABAŠ je izrađena od viskokokvalitetnih namenski projektovanih aluminijumskih profila i nosača koji su izrađeni od legura minimum kvaliteta AW 6063 T6. Sistem TABAŠ se sastoji od horizontalnih i vertikalnih aluminijumskih profila i nosača, različitih oblika i dimenzija. Sistemi TABAŠ su fasadni sistemi kod kojih se kamene ploče kontinualno oslanjaju na horizontalne profile po celoj dužini ploče, a ne mestimično. Na taj način sprečava se oštećenje kamenih ploča jer pritisak vetra se drugačije prenosi na konstukciju (ploča nije tačkasto oslonjena) i znatno se ubrzavati ugradnja fasade.
Horizontalni profili su fiksirani za vertikalne profile, a oni za odgovarajuće primarne i sekundarne nosače. Horizontalni aluminijumski profili su zavrtnjevima (vijak) M 6 ili M 8 od inoxa A2 kvaliteta fiksirani za vertikalne L aluminijumske profile debljine 3mm ili 4mm, koji su fiksirani sa M 8 ili M10 za odgovarajuće primarne i sekundarne aluminijumske nosače. Vezni materijal sistema Tabaš su inox vijci kvaliteta A2, različitih prečnika (M 6, M 8, M10 retko M12) u zavisnosti od statičkog proračuna. U našem sistemu ne koriste se samorezsci i pop nitne, a radi trajne stabilnosti dodatno se koriste i još ravna i elastična podloška.

Za vezu primarnih i sekundarnih nosača sa konstrukcijom objekta koriste se ekspandirajući inox ankeri A4 kvaliteta, prečnika Ø 8, Ø10 i Ø12. Kod sekundarnih nosača, zavisno od sastava zida koriste se i druge odgovarajuće veze za fiksiranje. Ispod primarnih i sekundarnih nosača se ugrađuje odgovarajuća podloška-podmetač od silikonske plastike d=3mm, a zbog prekida hladnog mosta od fasadnog sklopa na unutrasnjost objekta.
Standardne debljine kamena za fasadu su uobičajeno 3cm, a poslednjih nekoliko godina i 2cm, pa shodno tome razvijeni su i sistemi potkonstrukcije za te standardne debljine.
Sa našim sistemom ugrađivan je i kamen debljie 4cm i 5cm i mestimično i više santimetara.
Izvodjene radova je pojednostavljeno sa vertikalnim aluminijumskim profilima standardne dužine od 6 m, tako da se može pokrivati -pratiti i cela spratna visina objekta, koja je bila nama u praksi i 6m visine. (spratne visine na objektima su uglavnom manje, i vertikale uglavnom prate spratnu visnu, a moguća su i drugačija rešenja) Uspešno su rešavana -izvedena i različita udaljenja lica kamena od konstrukcije objekta, čak i do 50 cm.

Aluminijumska potkonstrukcija sistema TABAŠ odgovara i završnoj oblozi od keramičkih ploča debljine 2 i 3cm (retko se koristi debljina 3 cm, uglavnom je debljina 2 cm i dimenzija ploča od ~ 60 x60 cm do čak 120 x 240 cm) . Način ugradnje je isti kao i za kamene fasade i koriste se iste dimenzije profila i nosača.